dinsdag 1 november 2016

Hertfilet met pastinaken en zwartebessensaus (Zweden)

HERTFILET MET PASTINAKEN EN ZWARTEBESSENSAUS

1 eetlepel kruidnagels
1 theelepel piment, gemalen
1 theelepel kaneel, gemalen
1 theelepel zwarte peper, gemalen
600 gram hertfilet
zout
boter, voor het bakken
300 gram geschrapte pastinaken
200 milliliter kippenbouillon
200 milliliter slagroom
zout
zwarte peper
vers geknipte tuinkers
1 sjalotje, fijngehakt
1 teentje knoflook
boter
2 eetlepels suiker
100 gram zwarte bessen
2 - 3 takjes tijm
2 eetlepels rode wijnazijn
400 milliliter donkere kalfsbouillon
40 milliliter wodka currant, bijvoorbeeld Absolut vodka
100 gram pastinaken
olijfolie
zout
zwarte peper


Meng de specerijen en wrijf ze in het vlees. Bak de hertfilet in boter en bestrooi met zout. Bak de filet gaar in de op 150°C voorverwarmde oven tot een kerntemperatuur van 53°C. Laat voor het serveren 5 minuten rusten.
Snijd de pastinaken in kleinere stukken. Breng de kippenbouillon aan de kook en doe de stukken pastinaak erin. Voeg de room toe. Kook de pastinaak zacht. Pureer tot een gladde puree. Breng de puree op smaak met zout. Bestrooi voor het opdienen met versgemalen zwarte peper en tuinkers.
Fruit het sjalotje en de knoflook in boter. Voeg de suiker toe en laat het sjalotje glazig worden. Voeg de bessen, de tijm, de azijn en de kalfsbouillon toe en breng aan de kook. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de wodka vlak voor het opdienen toe.
Snijd de pastinaken in 4 centimeter lange stukken. Doe ze in een ovenschaal, besprenkel ze met de olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster 20 minuten in de op 200°C voorverwarmde oven en serveer als extra.

4 personen

gebied : Zweden
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Aan tafel met Camilla Läckberg / Camilla Läckberg & Christian Hellberg