dinsdag 1 november 2016

Bolo di Preimu (Nederlandse Antillen)

BOLO DI PREIMU (PRUIMENTAART)

600 gram pruimen
425 gram suiker
2 deciliter cherry brandy of pruimenlikeur
250 gram boter
2 zakjes vanillesuiker
4 eieren
125 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneelpoeder
mespunt gemalen piment
½ theelepel geraspte nootmuskaat


Was de pruimen, halveer ze, verwijder de pit en hak het vruchtvlees klein. Breng de pruimen met de helft van de suiker al roerend aan de kook en laat alles inkoken tot een dikke puree. Laat het mengsel afkoelen en roer de helft van de likeur erdoor. Verwarm de oven voor op 175°C. Klop in een kom de boter met de rest van de suiker en de vanillesuiker licht en luchtig. Klop de eieren er stuk voor stuk door. Zeef de bloem met het bakpoeder, het kaneelpoeder, de nootmuskaat en de gemalen piment. Spatel dit mengsel door het beslag. Schep de afgekoelde pruimenpuree erdoor en doe het beslag over in een ingevette taartvorm van 24 centimeter doorsnede (geen springvorm!). Bak de taart in ongeveer 50 minuten in het midden van de oven gaar. Laat de taart 10 minuten op een taartrooster afkoelen. Neem de taart uit de vorm en prik er met een breinaald een aantal gaatjes in. Schenk de rest van de likeur nu heel voorzichtig over de taart. Laat de taart afkoelen, verpak in folie en laat de smaken enkele dagen intrekken. Serveer de taart in punten.

12 personen

gebied : Nederlandse Antillen
gerechtsoort : gebak

bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan