zondag 29 mei 2016

Linnenweverschotel (Bielefeld, Noordrijn-Westfalen, Duitsland)

LINNENWEVERSCHOTEL

200 gram gedroogde witte bonen
8 deciliter water
knoflook
50 gram ontbijtspek
knoflook- of rookworstjes
200 gram schapenvlees
1 eetlepel reuzel of boter
ui
bladselderij
zout
peper
tomatenpuree
paneermeel
boter


Week de witte bonen een nacht in het water en breng ze daarna met het weekwater, geperste knoflook, het stukje spek en de worst aan de kook. Bak het in dobbelsteentjes gesneden schapenvlees bruin in de reuzel of boter, voeg op het laatst de gesnipperde ui toe. Schep het vlees-uimengsel met de fijngeknipte selderij door de witte bonen en kook de massa in 1 uur gaar. Haal spek en worst eruit, snijd ze in plakjes en meng ze met zout, peper en tomatenpuree door de witte bonen. Doe de massa in een ingevette ovenschaal, bestrooi met een laagje paneermeel en verdeel daarover een paar stukjes boter. Bak het gerecht in een hete oven tot er een korstje op komt. Roer dat korstjes met een vork door de witte bonen, bestrooi het gerecht weer met wat paneermeel en leg er weer een paar stukjes boter op. Zet de schotel terug in de oven en laat er weer een korstje op komen. Herhaal dat doorroeren van het korstje nog tweemaal.

4 personen

gebied : Bielefeld, Noordrijn-Westfalen, Duitsland
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Hanzekookboek : De lekkerste gerechten uit Europese Hanzesteden / Antje Scheper