zondag 29 mei 2016

Zwiebelbrot (Duitsland)

ZWIEBELBROT (UIENBROOD)

150 gram uien
1 eetlepel gezouten boter
500 gram tarwebloem
1 blokje gist (42 gram)
½ theelepel suiker
1 theelepel zout
1 eierdooier, losgeklopt


Pel en snipper de uien. Smelt de boter in een koekenpan en bak daarin de uiensnippers goudgeel. Neem van het vuur en laat afkoelen. Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje in het midden en verbrokkel er de gist boven. Strooi de suiker erop, giet er 100 milliliter lauwwarm water op en schuif er wat van de bloem over. Dek de kom af met een schone theedoek en laat 20 minuten rusten. Meng dit voordeeg losjes met de overige bloem; voeg de afgekoelde uiensnippers en het zout toe. Giet er 150 milliliter lauwwarm water bij en kneed tot een soepel deeg. Dek de kom weer af en laat op een warme plek 40 minuten rijzen tot het deeg in omvang is verdubbeld. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, kneed het nog eens door en vorm tot een langwerpig brood. Laat 20 minuten rusten en verwarm de oven voor op 220°C. Maak bovenop in de lengterichting een paar inkepingen en bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei. Bak het brood 20 minuten op 220°C. Zet dan de oven op 200°C en bak nog eens 35 - 40 minuten. Het brood is klaar als het hol klinkt als je erop klopt.

1 brood

gebied : Duitsland
gerechtsoort : brood

bron : Koch! : Duitse keuken anno nu / Liesbeth & Marijne Thomas