woensdag 16 maart 2016

Coq-au-vin met shii-takes en knoflookroom

COQ-AU-VIN MET SHII-TAKES EN KNOFLOOKROOM

1 Gelders hoen (1200 gram)
peper
zout
50 milliliter olijfolie (om in te bakken)
4 sjalotjes, gesnipperd
150 gram magere spekblokjes
1 eetlepel bloem
1 bol knoflook
300 gram shiitakes, in stukken
50 gram boter
100 milliliter crème fraîche

MARINADE:
750 milliliter rode wijn
1 wortel, in stukjes
1 teentje knoflook
1 bouquet garni (takje tijm, laurier, peterselie en selderij)
4 jeneverbessen
1 theelepel zwarte peperkorrels
200 milliliter wijnazijn


Hak de kip in stukken en wrijf in met peper en zout. Laat de ingrediënten voor de marinade 10 minuten inkoken en afkoelen. Laat de kip 1 nacht afgedekt in de koelkast marineren. Verwarm de oven voor op 200°C. Haal de kip uit de marinade en dep droog. Verhit de olie in een grote, ovenbestendige braadpan en bak sjalotjes en spekjes hierin knapperig. Voeg de kip toe en bak bruin. Strooi de bloem over de kip en laat even garen. Zeef de marinade en schenk deze bij de kip. Zet 1 uur in de oven. Wrijf de knoflookbol in met wat olie en leg deze 30 minuten in de oven. Laat afkoelen. Bak de paddenstoelen bruin in de boter. Voeg 10 minuten voor het eind van de stooftijd aan de kip toe. Pel de knoflooktenen en pureer ze met de crème fraîche. Breng op smaak met peper en zout. Serveer met wilde en witte rijst en de knoflookroom.

4 personen

bereidings- / marineer- / oventijd : 25 minuten / 1 nacht / 1 uur

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Elle eten voorjaar 2001