zondag 7 februari 2016

Salade van ui, prei en knoflook

SALADE VAN UI, PREI EN KNOFLOOK

4 kleine preien
1 bosje lente-uitjes
1 bosje jonge knoflook (gebruik buiten het seizoen extra prei / Chinese bieslook)
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels sesamolie
1 eetlepel sojasaus
1 volle theelepel Engelse mosterd
1 eetlepel balsamicoazijn
2 centimeter verse gember, geschild en geraspt
4 tenen knoflook, geperst
¼ theelepel chilipoeder
1 afgestreken eetlepel marmelade


Maak de groenten schoon, verwijder de wortels en de lelijke bladeren. Snijd de preien in de lengte doormidden en snijd de helften in de breedte doormidden (als ze hard zijn, snijd je ze in kwarten). Snijd de lente-uitjes doormidden en maak een inkeping in de dikke delen zodat de marinade erin kan doordringen. Snijd de jonge knoflook in de breedte doormidden en was alle groenten in een kom koud water. Vervang na 10 minuten het water en was ze opnieuw: dit is altijd de beste manier om groente te wassen. Laat alles goed uitlekken. Meng beide soorten olie met de sojasaus, mosterd, azijn, gember, knoflook en chilipeper. Roer de groenten door de marinade tot ze goed bedekt zijn. Doe alles in een plastic zak en zet deze apart: de groenten moeten een paar uur in de marinade staan en je krijgt het beste resultaat als je ze in plastic marineert op kamertemperatuur. Verhit een barbecue of een grill, schud de overtollige olie van de groenten (houd de marinade achter) en bak de groenten een paar minuten. Keer ze regelmatig tot ze mooi geblakerd zijn zonder te verbranden. Giet de resterende marinade in een kom en klop de marmelade erdoor. Leg de warme groenten op een bord en sprenkel de saus erover.

4 personen

gerechtsoort : salade

bron : Salmagundi : Inspirerende en originele salades uit het Midden-Oosten en verder / Sally Butcher