zondag 7 februari 2016

Armeense knoflook in het zuur (Oekraïne)

ARMEENSE KNOFLOOK IN HET ZUUR

15 bollen ‘natte’ (nieuwe, niet gedroogde) knoflook
1,4 liter water
3 eetlepels fijn zeezout
100 gram rode biet, voorgekookt, geschild en in plakken gesneden
200 milliliter witte wijnazijn


Week de ongepelde bollen knoflook drie dagen in water (zonder zout). Ververs het water elke dag. Laat de bollen knoflook uitlekken. Doe het water weg. Pel de bollen knoflook (alleen de buitenste witte velletjes weghalen!) en leg ze in een plastic bak. Leg er een bord of een snijplank op en zet daarop iets zwaars. Roer een liter water en drie eetlepels zeezout door elkaar. Giet dit mengsel uit over de bollen knoflook. Laat de bak met knoflook een week in de keuken staan. Giet de knoflook af. Verdeel de plakken rode biet over twee gesteriliseerde weckpotten en leg de knoflook erop. Roer de azijn door 400 milliliter water en giet het mengsel uit over de knoflook. Sluit de potten af en zet ze in de koelkast. De ingelegde knoflook blijft een paar maanden goed, zolang u de pot niet openmaakt.

Voor 2 potten van 1 liter.

gebied : Oekraïne
gerechtsoort : inmaak

bron : Mamoesjka : Verrassende en inspirerende recepten uit Oekraïne / Olia Hercules