donderdag 20 oktober 2022

Gepocheerde perziken in zoete wijn (Languedoc, Occitanie, Frankrijk)

GEPOCHEERDE PERZIKEN IN ZOETE WIJN

Er schuilt veel waars in de stelling dat het voedsel en de wijn van een bepaalde streek bij elkaar passen. Een heel goed voorbeeld is de Languedoc met zijn dikke, geurige, sappige perziken en zijn Muscat de Lunel-wijn. Dat is een weelderige wijn met een verfijnde honingsmaak en een lichte, onderhuidse zuurgraad die verhindert dat hij mierzoet wordt. De combinatie van perziken en zoete wijn werkt ook met fruit en wijn uit andere streken en is een goede manier om perziken met te weinig karakter op te dienen. Het dichtst bij Muscat de lunel (zowel geografisch als qua kwaliteit) komt de beter verkrijgbare Muscat de Frontignac.

25 gram suiker
3 deciliter Muscat de Lunel of soortgelijke zoete wijn
lang reepje citroenschil
lang reepje sinaasappelschil
4 rijpe maar stevige perziken, gehalveerd en ontpit


Verwarm op lage hittebron de suiker in de wijn in een koekenpan waarin de perziken naast elkaar precies passen. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg de perziken en citroen- en sinaasappelschil toe en giet er zoveel water bij dat de perziken bijna onderstaan. Pocheer ze in 5 - 10 minuten (afhankelijk van hun rijpheid) gaar. Haal de perziken met een schuimspaan uit de pan, schil ze en leg ze met de pitkant naar boven in een ondiepe schaal.
Kook de vloeistof tot een niet te dunne siroop in en giet hem over de perziken. Laat ze afgedekt afkoelen en zet ze 2 uur in de koelkast. Garneer ze bij een feestelijke gelegenheid met ricottapudding.

4 personen

land : Languedoc, Occitanie, Frankrijk
gerechtsoort : nagerecht

bron :De keuken van de zon : 150 bekende gerechten uit het Middellandse Zeegebied / Hilaire Walden

Geen opmerkingen: