donderdag 20 oktober 2022

Sorbet au Vin Rouge (Bordeaux, Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk)

SORBET AU VIN ROUGE (RODE-WIJNSORBET)

"In een boek over de keuken van Bordeaux las ik de beschrijving van een vruchtensoep van kersen met saint-émilion, kaneel en kruidnagel. Het leek me leuk om het recept aan te passen en er een echte sorbet (geen papperige granité) van rode wijn met vers fruit van te maken. Ik heb gemerkt dat ingevroren frambozen buiten het seizoen beter zijn dan kersen. (Als u ingevroren kersen gebruikt, voeg dan een scheutje kirsch toe voor de smaak.) Ik doe een beetje eau de vie de framboise bij frambozen uit de diepvries. Dat is een kleurloze eau de vie of alcohol blanc, gemaakt van grote hoeveelheden fruit; duur, maar de moeite waard. (Neem geen sterke drank met een vruchtensmaakje, want dat geeft deze sorbet iets goedkoops.)"

250 gram suiker
3½ deciliter fruitige rode wijn
500 gram verse frambozen of 300 gram ingevroren frambozen (als u frambozen in siroop neemt, verwerk dan 2 eetlepels suiker minder in de suikerstroop)
1 kaneelstokje
1 kruidnagel
¾ theelepel zuiver vanille-extract
sap van 2 sinaasappels
4 eetlepels citroensap, gezeefd
1½ eetlepel framboise


Breng 1 tot 2 dagen van tevoren de suiker met 3 ½ deciliter water op niet te hoog vuur aan de kook en roer totdat de siroop helder blijft en de suiker is opgelost. Als op de binnenkant van de pan suikerkristallen verschijnen, veegt u ze met een in koud water gedoopte kwast omlaag. Kook alles 5 minuten ongestoord. Haal de pan van het vuur en laat de stroop volledig afkoelen.
Kook de wijn intussen met de frambozen en specerijen 15 minuten in een zuurbestendige pan zachtjes door. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel volledig afkoelen.
Roer de kruidenwijn, vanille en vruchtensappen in een glazen of roestvrijstalen kom door de suikerstroop en zet het mengsel afgedekt in de koelkast. Laat het hier 1 tot 2 dagen staan.
Zeef de vloeistof op de ochtend van het opdienen; gooi de specerijen en pitjes weg. U moet circa 1 liter overhouden. Giet het mengsel in een ijsmachine en vries het volgens de handleiding van de machine in. U kunt het mengsel ook in een metalen bak scheppen en deze in het vriesvak zetten totdat het mengsel aan de randen begint te bevriezen (circa 2 uur). Klop het mengsel met een elektrische klopper glad en zet de bak weer in het vriesvak totdat het ijs bijna bevriest. Herhaal het kloppen na 2 uur. Roer vlak voordat het ijs helemaal hard is de framboise erdoor. Houd de sorbet afgedekt in de diepvries en dien hem nog dezelfde dag op.
Opmerking: als de sorbet kristallen vertoont draait u hem in een keukenmachine in 5 seconden glad. Van deze truc op het laatste moment wordt hij alleen maar luchtiger en lekkerder.

6 personen

voorbereidings- / wacht- / bereidingstijd : 15 minuten / 1 à 2 dagen / 15 minuten

gebied : Bordeaux, Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk
gerechtsoort : nagerecht

bron : De Zuidwest-Franse keuken / Paula Wolfert

Geen opmerkingen: