donderdag 20 oktober 2022

Gratin de Queues d'Écrevisses (Dauphiné, Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrijk)

GRATIN DE QUEUES D’ÉCREVISSES (GEGRATINEERDE RIVIERKREEFTJES)

1½ kilogram levende rivierkreeftjes
1 liter groentebouillon of water
40 gram boter
4 eetlepels bloem
een scheutje droge vermouth
1½ deciliter room
zout
versgemalen zwarte peper
2 eetlepels geraspte kaas


Breng de bouillon of het water aan de kook in een grote pan en doe er de rivierkreeftjes in. Laat stevig koken gedurende 8 tot 10 minuten. Laat afkoelen en haal dan de kreeftjes uit de pan; bewaar 4 deciliter van het kookvocht. Pel het vlees uit de staarten, kraak de klauwen, snijd de ruggen open en verwijder de donkere darmkanalen. Houd het vlees apart. Bewaar 8 staarten ter garnering.
Verwarm de oven voor op 225°C. Laat de boter smelten in een grote pan op een middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer beide met een pollepel tot een papje. Voeg geleidelijk het kookvocht en de vermouth toe en laat de saus 10 minuten inkoken. Voeg de room toe en laat nog 8 minuten koken. Breng op smaak met zout en peper.
Schep het kreeftevlees en de saus in een ovenschaal. Bestrooi met geraspte kaas. Zet de schaal in het midden van de oven en bak het gerecht 15 minuten, tot de kaas goudbruin kleurt. Garneer de schotel indien gewenst met de achtergehouden kreeftestaartjes.
Noot: Het meest authentieke resultaat krijgt u met levende rivierkreeftjes. Anders kunt u bij een goede vishandel ingevroren kreeftjes vinden.

6 personen

voedingswaarde : 430 kcal p.p.
bereidingstijd : 90 minuten

gebied : Dauphiné, Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrijk
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Frankrijk (Koken in de wereld) / Susi Piroué

Geen opmerkingen: