zondag 5 januari 2020

Vegetarische Dashi (Japan)

VEGETARISCHE DASHI

Dashi is een Japanse bouillon met als originele hoofdingrediënten gedroogde vis en zeewier (kombu). In plaats van de gedroogde vis of ‘katsuobushi’ kunt u, ook al krijgt u nimmer dezelfde smaak als de originele bouillon, een mengsel nemen van fijngesneden groenten (wortel, kool, ui) en hiervan met het zeewier een bouillon trekken. Of ga uit van een zelfgemaakte groentebouillon of een van tabletten waarin u de kombu kookt.

12 centimeter kombu
1¼ liter bouillon (tabletten)
3 eetlepels fijngesneden groenten
1 theelepel fijngeraspte gemberwortel
2 theeepel. shoyu
snufje ve-tsin
snufje zout


Was de kombu onder koud stromend water en breng de bouillon met de kombu, de groenten en de gember aan de kook.
Laat 15 minuten zachtjes trekken, zeef de bouillon en maak op smaak af met shoyu, ve-tsin en eventueel wat zout.
Serveer deze bouillon zo heet mogelijk in kleine Japanse kommetjes. Zowel dashi als Kombu dashi kan zo worden gedronken of als basis dienen voor vele andere Japanse gerechten.
Tip: Shoyu is een Japanse gefermenteerde sojasaus van gestoomde sojabonen en geroosterde tarwe. Bij ons kunt u in elke oosterse toko kikkoman-sojasaus kopen; dat is in zijn soort de beste.

6 - 8 personen

land : Japan
gerechtsoort : soep

bron : De Oosterse keuken van Moeder Aarde : Vegetarische recepten uit de Aziatische keuken / Kwee Siok Lan

Geen opmerkingen: