zondag 5 januari 2020

Raclette (Wallis, Zwitserland)

RACLETTE

Of u nu een romantische racletteparty bij de open haard van plan bent of raclette aan tafel wilt bereiden met een tafelgrill met van die leuke pannetjes of met een echte raclettegrill, raclette is tegenwoordig ‘in’ als het landelijk toe moet gaan. Want het gaat landelijk eenvoudig toe bij de bergbewoners van Wallis, die deze bereidingswijze lang geleden bij toeval zouden hebben ontdekt.
Het kiezen van de juiste kaas is belangrijk. Als u de echte Zwitserse raclettekaas en de bijbehorende goede aardappelen in huis hebt, bent u er al haast. Het wachten is dan alleen nog op de gasten, en als de aardappelen gaar zijn kan het feest beginnen.

1 groot stuk kaas
liefst bloemige aardappelen, in de schil gekookt
augurkjes
zilveruitjes


Als we uitgaan van het apparaat met de pannetjes, dan snijden we een plak kaas af, doen die in zo’n pannetje en zetten dat in de warme oven. Als de kaas zacht en romig is, neem dan het pannetje eruit en eet de kaas met de vers gepelde aardappelen, de fijngesneden augurkjes en de zilveruitjes. Dat gaat zo door tot de kaas op is of eerder.
Bij de raclettegrill wordt een halve kaas in de houder bevestigd. Schakel de grill in en na een paar minuten is de eerste portie klaar, dat wil zeggen, de houder wordt schuin gezet en men kan met een speciaal mes een plak afsnijden, die meteen op een verwarmd bord komt te liggen.

4 personen

gebied : Wallis, Zwitserland
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De internationale keuken / Christine Schönherr

Geen opmerkingen: