dinsdag 20 augustus 2019

Moules Congo (Kongo)

MOULES CONGO (MOSSELEN OP Z’N KONGOLEES)

1 kilogram schoongemaakte mosselen
125 milliliter droge witte wijn
25 gram boter
1 zeer fijngesneden takje citroengras
2 tot 3 fijngehakte groene Spaanse pepers
1 stuk van 2,5 centimeter verse gember, gepeld en fijngehakt
1 kleine in heel dunne ringen gesneden ui
1 klein in heel dunne schijfjes gesneden worteltje
zout
4 eetlepels kokosmelk
4 eetlepels dikke room
1 theelepel vers gehakte peterselie


Doe de mosselen in een stoofpot en giet er de wijn en 150 milliliter water over. Zet de pan op een heet vuur. Laat de mosselen koken tot ze open zijn. Roer regelmatig om zodat ze gelijkmatig gaar worden: dit duurt slechts enkele minuten.
Giet het kookvocht door een fijne zeef in een kleine pan. Filter alle gruis eruit en gooi de ongeopende mosselen weg. Leg alle geopende mosselen, in hun schelp, opnieuw in de pot. Dek af en zet even apart.
Verwarm de boter in een steelpan en voeg het citroengras, de Spaanse peper en de gember toe en laat dit alles gedurende 5 minuten op een zacht vuurtje sudderen. Voeg de ui en het worteltje erbij en laat nogmaals 5 minuten fruiten, tot ze zacht geworden zijn maar nog niet bruin. Giet er het gezeefde kookvocht van de mosselen over en laat gedurende 30 minuten rustig sudderen.
Voeg een snuifje zout, de kokosmelk en de room toe en laat nog 10 minuten sudderen.
Doe de mosselen bij de saus en warm ze opnieuw gedurende 2 minuten op. Strooi over alles wat peterselie en dien onmiddellijk op.

1 persoon

gebied : Kongo
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Belgo kookboek / Denis Blais en André Plisnier

Geen opmerkingen: