dinsdag 20 augustus 2019

Muamba de Galinha (Angola)

MUAMBA DE GALINHA (KIP-MUAMBA)

Deze stoofschotel van kip die op smaak is gebracht met palmolie, is een van de klassieke gerechten uit Centraal-Afrika en is zo populair dat hij zijn naam gegeven heeft aan een hele maaltijd: een muambada is een maaltijd waarbij dit gerecht centraal staat. Gewoonlijk wordt er ebe of funge bij gegeven, een maïspuree die de Atlantische Oceaan is overgestoken en in het Caribisch Gebied bekendstaat als fungi.
Soms wordt de saus enigszins gebonden met een beetje fijngemalen maïsmeel.

20 kleine okra’s
1½ eetlepel olijfolie
3½ eetlepel rode palmolie
1 kip (1500 - 2000 gram), in stukken
3 uien, gehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
3 tomaten, ontveld, zaden verwijderd en grof gehakt
1 laurierblad
1 eetlepel vers citroensap
1 Spaanse peper (habañero of een andere extreem hete peper), ingeprikt met een vork
250 gram calabaza-pompoen, geschild en in blokjes van ruim 1 centimeter


Was de okra’s en dep ze droog met keukenpapier. Verwijder de uiteinden en gooi lelijke of harde exemplaren weg. Zet apart. Laat de twee soorten olie heet worden in een zware, gietijzeren pan. Bak de kip aan alle kanten lichtbruin. Voeg de overige ingrediënten toe, met uitzondering van de okra’s en de pompoen. Breng op middelhoog vuur aan de kook en laat het geheel met het deksel op de pan 30 minuten koken, of totdat de kip bijna gaar is. Voeg de stukken pompoen toe en laat nog 10 minuten doorkoken. Voeg de okra’s toe en laat dan nog 3 minuten koken. Verwijder de Spaanse peper als het gerecht heet genoeg naar smaak is. Voeg zo nodig zout en peper toe en serveer warm.

4 personen

land : Angola
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

Geen opmerkingen: