PANIR (INDIASE KRUIMELKAAS)
Panir is een zachte, korrelige kaas die wordt verwerkt in andere gerechten zoals matar panir. Hij heeft iets weg van de ons bekende tahoe (Indonesisch) en de Japanse tofu, beide gemaakt van sojabonen. De kaas ontstaat door het stremmen van de melk onder toevoeging van een zuur, waardoor zich wei (het vloeibare) en wrongel (de vaste substantie) van elkaar scheiden.
1¼ liter melk
¼ liter yoghurt
3 theelepels citroensap
1 theelepel zout
Breng de melk aan de kook in een grote pan, zodat hij de ruimte heeft om te schuimen. Roer af en toe.
Klop de yoghurt apart op met citroensap en zout.
Leg in een zeef kaasdoek (of verbandgaas) en zet deze op een diepe kom. De zeef moet een eind boven de bodem blijven.
Haal zodra de melk kookt, de pan van het vuur en giet al roerend de yoghurt erbij. U zult merken dat de melk plotseling begint te schiften en zich splitst in wei en wrongel.
Giet de geschifte melk door de zeef. In de zeef hebt u dan de panir, in de kom de wei, die u ook weer kunt gebruiken voor de matar panir.
Laat de panir eerst goed afkoelen en knoop dan de 4 punten van de kaasdoek bij elkaar. Of zet de bundel op een bakblik en leg daarop een plank met wat zwaars (pakken suiker, pan water enz.) erop.
Laat zo minstens 2 uur staan en snijd de panir in blokjes van 2 - 3 centimeter.
Serveer ze onbereid of verwerk ze in matar panir.
4 personen
land : India
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : De Oosterse keuken van Moeder Aarde : Vegetarische recepten uit de Aziatische keuken / Kwee Siok Lan
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten