zondag 19 februari 2017

Kip Dhansak (India)

KIP DHANSAK

50 gram geklaarde boter of 3 eetlepels olie
1 fijngesnipperde ui
4 fijngehakte teentjes knoflook
2,5 centimeter gemberwortel
¼ theelepel tarmeriek (kurkuma)
1 theelepel chilipoeder
2 theelepels gemalen komijn
2 theelepels ketoembar
4 gemalen kardamomen
8 gemalen peperkorrels
2,5 centimeter gemalen kaneelstok
2 tomaten in partjes
1,5 kilogram kip zonder ribben, in 10 - 12 stukken
65 gram gele linzen, even gewassen
65 gram kikkererwten, even gewassen
65 gram rode linzen, even gewassen
1 aubergine in kleine dobbelsteentjes
100 gram pompoen in dobbelsteentjes
4 pakjes verse fenegriek of 100 gram spinazieblaadjes, fijngehakt
2 takjes verse fijngehakte korianderblaadjes
3 eetlepels olie
9 deciliter water
zout naar smaak
1 eetlepel bruine suiker of goela djawa
2 eetlepels tamarindeconcentraat
1 ui, gesnipperd en knapperig gebakken
1 citroen in plakjes


Verhit boter of olie in een braadpan en fruit de ui lichtbruin. Voeg knoflook, gember, tarmeriek, chili, komijn, ketoembar, kardemom, peper en kaneel toe en sauteer 1 minuut. Voeg tomaten toe en bak 2 - 3 minuten. Voeg de kip toe en kook droog in 15 - 20 minuten. Voeg peulvruchten toe, aubergine, pompoen, fenegriek of spinazie en de verse koriander. Roer goed door, voeg water toe en zout. Dek af en stoof de kip op laag vuur gaar in 20 minuten. Hal van het vuur en leg de kip apart. Pureer de peulvruchten tot een gladde, groenige saus. Doe de kip terug met suiker en tamarinde. Dek af en stoof nog 10 minuten. Doe eventueel wat water door de saus voor het opdienen. Garneer met uiringen en citroen en dien op met rijst.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 20 / 40 - 50 minuten

gebied : India
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Indiaas koken / Lalita Ahmed

Geen opmerkingen: