zondag 13 december 2009

Bleekselderijsoep met stilton (Engeland)

BLEEKSELDERIJSOEP MET STILTON

1 struik bleekselderij
1 ui
2 eetlepels boter of margarine
2 eetlepels bloem
½ dl droge witte wijn
1 pot gevogeltefond (380 ml, AH)
150 g stilton (kaas)
1 bekertje crème fraîche (125 ml)
zout
(versgemalen) peper

Bleekselderij schoonmaken en met dunschiller schillen. 1 Stengel in luciferdunne reepjes snijden. Rest van stengels in stukjes snijden. Ui pellen en snipperen. In pan boter verhitten. Stukjes bleekselderij en ui ca. 5 minuten heel zachtjes fruiten.
Bloem erdoor scheppen. Wijn en 1 dl fond erbij schenken en al roerend aan de kook brengen. Blijven roeren tot massa gebonden is. Al roerend scheutje voor scheutje rest van fond erbij schenken en verdunnen met 3 dl water. Aan de kook brengen en groenten in ca. 15 minuten gaar koken.
Intussen korst van stilton afsnijden en kaas in hele kleine stukjes snijden. Groenten en kookvocht met staafmixer pureren tot gladde soep. Crème fraîche en helft van kaas toevoegen en erdoor mixen. Soep op smaak brengen met zout en peper.
Bleekselderijreepjes door soep roeren en opnieuw verwarmen, niet meer laten koken. Soep in vier diepe borden scheppen en rest van stilton erover strooien. Serveren met stokbrood of peterseliecroutons.

4 personen

voedingswaarde : 395 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 40 / 10 minuten

land : Groot-Brittannië (Engeland)
gerechtsoort : soep

bron : Allerhande december 2001

Geen opmerkingen: