woensdag 12 maart 2025

Dong Gua Tang (China)

DONG GUA TANG (SOEP VAN WINTERMELOEN)

Een klassiek gerecht, gewaardeerd vanwege de fraaie verschijning van de meloen – altijd schitterend bewerkt – en de heldere, zuivere smaak van de bouillon. Wintermeloen wordt als yin beschouwd; reinigend en verkoelend voor het lichaam, gezond voor de huid. De kippenbouillon en de meloen zijn de overheersende smaken in dit gerecht. Neem bij voorkeur gourmetbouillon of zeer verse kippenbouillon in plaats van bouillonblokjes.

1 grote wintermeloen
1 theelepel zout
6 kopjes gourmet- of kippenbouillon
125 gram champignons, gehalveerd
50 gram gekookte kippenborst, gesneden
50 gram gekookt eendenvlees, gesneden
50 gram gekookte lever (kippen-, eenden- of varkenslever) gesneden
25 gram gekookte krab (vers of uit blik)
50 gram aspergepunten uit blik, uitgelekt
6 gedroogde lotuswortels, geweekt, gepeld en zonder harde kern
snufje zout


Neem een wintermeloen met tenminste 1 ½ liter vocht. Snijd de kop eraf of, wanneer de meloen zeer groot is, snijd de meloen doormidden. Maak met een mes decoraties in de schil. Verwijder de binnenste vezels en de zaadjes. Lepel een beetje vruchtvlees uit de meloen, maar laat ongeveer 2 centimeter tot de schil zitten. Bestrooi de binnenkant met zout en zet de meloen in een grote, hoge pan net onder kokend water en laat 30 minuten sudderen. Laten uitlekken en 30 minuten in een grote stomer stomen.
Breng de bouillon aan de kook en giet het in de meloen. Deksel erop en 25 minuten stomen. Voeg de overige ingrediënten toe en serveer. Wanneer men de soep in kommen opdient, doe dan wat uitgelepeld vruchtvlees in de kommen.

4 personen

gebied : China
gerechtsoort : soep

bron : China : Oorspronkelijke recepten uit het Hemelse Rijk / recepten van de chef-koks van Holiday Inn China

Geen opmerkingen: