vrijdag 19 juli 2024

Mattetaart (Geraardsbergen, Oost-Vlaanderen, België)

MATTETAART

Een traditioneel kermisgebak uit de streek van Geraardsbergen en Ninove, ten westen van Brussel. Het heeft een zeer oude historie, stammend uit de middeleeuwen en is familie van de kwarktaart die men allerwegen in Europa vindt – alleen merkwaardigerwijze niet in Nederland, onze kwarktaart is naoorlogse import. Matten, gestremde melk, maakt men sinds jaar en dag op de boerderij, voor de mattentaart voegt men daar een en ander aan toe.

3 liter melk
1½ liter goede verse karnemelk, van een boerderij waar men zelf boter karnt
300 gram suiker
4 eierdooiers
3 eiwitten
1 borrelglaasje rum
enkele verkruimelde bitterkoekjes
1 eetlepel fijngehakte amandelen
enkele verkruimelde lange vingers (eventueel)
250 gram bladerdeeg (diepvries)


De matten maakt men een dag van tevoren. Kies een pan met dikke bodem. Breng daarin de melk aan de kook op matig vuur, onder af en toe roeren. Voeg er de karnemelk bij en blijf voortdurend roeren, tot de vaste stof boven komt drijven. Leg een neteldoekse lap in een vergiet of zeef, giet daarop de inhoud van de pan en laat uitlekken. Druk de wrongel, de vaste stof, goed uit, zodat deze zo droog mogelijk wordt. Zet de wrongel een nacht koel weg.
Wrijf de korrelige massa vlak voor het gebruik door een zeef en voeg er de suiker, losgeklopte dooiers, de rum, verkruimelde koekjes en amandelen aan toe en ten slotte de stijfgeslagen eiwitten en roer het glad. Snijd van het bladerdeeg ronde plakken uit met een middellijn van 15 centimeter, leg er enkele lepels matten op, sla de plakken dubbel en plak de randen met water vast. De rand kunt u mooi uittanden. Bestrijk de bovenkant met losgeklopte eidooier, geef er schuins enkele insnijdingen in en bak de taarten op een beboterd bakblik in een oven van 180°C à 200°C in ongeveer een half uur goudgeel en gaar.

4 personen

gebied : Geraardsbergen, Oost-Vlaanderen, België
gerechtsoort : gebak

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Geen opmerkingen: