vrijdag 19 juli 2024

Lierse vlaaikes (Lier, Antwerpen, België)

LIERSE VLAAIKES

Bij Lierse vlaaikes moet men niet denken aan Limburgse vlaai, ze lijken meer op wat wij hier vroeger puddingbroodjes noemden. Je kon ze alleen in Lier krijgen, waar ze in rolletjes van tien verkocht werden – en worden.
Lierse vlaaikes moeten een uitvinding zijn van een Lierse banketbakker uit de vorige eeuw, maar vlaaien van dit type vindt men ook elders in Oost-Vlaanderen.

150 gram bloem
100 gram harde boter
50 gram suiker
175 gram oud brood
20 gram boter
1 deciliter melk
1 ei
100 gram stroop
koekkruiden (kruidnagelpoeder, nootmuskaat, kaneel, eventueel kardemom en anijs)
vanillesuiker


Snijd de boter met twee messen door de bloem met suiker en kneed met koele hand dit snel te zamen tot een kruimelig deeg. Laat dit een uurtje in de koelkast rusten, rol het uit en bekleed er kleine, ingevette taartvormpjes mee. Maak een vulling van het brood, geweekt in melk, boter en ei, met de kruiden, stroop en vanillesuiker. Vul hiermee de vormpjes en bak die in een voorverwarmde matig hete oven (175°C) bruin en gaar.

4 personen

gebied : Lier, Antwerpen, België
gerechtsoort : gebak

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Geen opmerkingen: