vrijdag 19 juli 2024

Botermelk met rozijnen (West-Vlaanderen, België)

BOTERMELK MET ROZIJNEN

Wat wij karnemelk noemen heet in Vlaanderen botermelk – en vooral in West-Vlaanderen krijgt men bij de boeren nog de echte, die overgebleven is van het boterkarnen.

1½ liter karnemelk
35 gram bloem
50 gram rozijnen
1 ei
35 gram suiker


Laat de rozijnen een uurtje weken en droog ze goed af. Roer de karnemelk door de bloem, voeg de rozijnen toe en zet dit op een zacht vuurtje. Onder voortdurend roeren aan de kook brengen en zachtjes laten doorkoken, een minuut of tien. Splits het ei, roer de dooier los met de suiker en roer dit van het vuur af door de warme pap. Klop het eiwit stijf in een kom en giet de pap er steeds roerend op. ’s Winters eet men dit warm, ’s zomers koud.

4 personen

gebied : West-Vlaanderen, België
gerechtsoort : nagerecht

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Geen opmerkingen: