vrijdag 19 juli 2024

Roomvla met vruchten (Vlaanderen, België)

ROOMVLA MET VRUCHTEN

1½ liter melk
1 gespleten vanillestokje
50 gram boter
50 gram bloem
150 gram suiker
4 eieren
1 deciliter room


Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn en splits ze in dooiers en witten. Laat de melk een kwartiertje zachtjes trekken met het vanillestokje, en verwijder dit vervolgens (goed afdrogen, en in een glazen flesje bewaren met fijne strooisuiker. Het kan nog een keer gebruikt worden, evenals de met vanille geparfumeerde suiker). Smelt de boter, roer de bloem erdoor tot een lichtgeel papje. Houd een klein beetje van de warme melk achter, giet de rest geleidelijk en goed roerend bij het botermengsel tot dit bindt. Klop de dooiers los met de achtergehouden warme melk en giet dit goed roerend bij de gebonden vla. Laat dit nog even op zeer zacht vuur en op een plaatje staan, steeds roerend. Klop de eiwitten stijf. Voeg de suiker aan de vla toe en roer, van het vuur af, de eiwitten erdoor. Voeg de room toe. Laat de vla geheel afkoelen, en roer er in het begin af en toe in, om een vlies te voorkomen.
Dien op met vruchten van het seizoen.

4 personen

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : nagerecht

bron : De echte Vlaamse keuken / Wina Born

Geen opmerkingen: