zondag 12 juli 2020

Pekingeend met mandarijnenpannenkoekjes (China)

PEKINGEEND MET MANDARIJNENPANNENKOEKJES

1 eend (1,7 kilogram)
3 liter kokend water
1 eetlepel honing
1 ¼ deciliter heet water
1 komkommer
12 lente-uitjes
2 eetlepels hoisinsaus

MANDARIJNENPANNENKOEKJES
300 gram bloem
2 theelepels suiker
2 ½ deciliter kokend water
1 eetlepel sesamolie


Was de eend en verwijder de nek en eventuele grote stukken vet uit het karkas. Houd de de eend boven de gootsteen en schenk langzaam het kokende water erover. Draai de eend rond. Misschien hebt u nog een ketel kokend water nodig.
Leg de eend op een rooster in een ovenschaal. Meng honing en water en bestrijk de eend hier goed mee. Droog de eend door hem 5 uur op te hangen op een koele, goed geventileerde plaats. U kunt ook een ventilator gebruiken: zet die op een koele plaats op 1 meter afstand van de eend. Wanneer de huid papierachtig aanvoelt, is de eend klaar.
Verwijder de zaden uit de komkommer en snijd hem in dunne reepjes. Snijd de lente-uitjes in stukken van 8 centimeter; gebruik alleen het onderste witte gedeelte. Snijd de bovenkant zeer fijn in en leg ze in ijswater om er ‘kwastjes’ van te maken.
Verwarm de oven voor op 210°C. Rooster de eend 30 minuten op het rooster in de ovenschaal. Draai de eend voorzichtig om zonder het vel te beschadigen. Rooster de andere kant 30 minuten. Haal de eend uit de oven, laat hem 2 minuten staan en doe hem over op een warm bord.
Stort voor de mandarijnenpannenkoeken de bloem en de suiker in een kom. Giet het hete water erbij. Roer af en toe en laat het mengsel afkoelen tot het lauwwarm is. Kneed het op een met bloem bestoven aanrecht. Dek het af en laat het 30 minuten rusten.
Neem twee afgestreken eetlepels deeg. Maak van ieder stuk een balletje. Rol de balletjes uit tot rondjes met een doorsnee van 8 centimeter. Bestrijk een van de rondjes met sesamolie en plak het andere erop. Rol ze uit tot een pannenkoek van 15 centimeter doorsnee. Maak op deze manier 10 dubbele pannenkoeken.
Verwarm een koekenpan en bak de pannenkoeken een voor een. Draai de pannenkoek om als er luchtbellen aan de oppervlakte verschijnen; bak dan de andere kant. Oefen met een schone theedoek druk uit op de pannenkoek; als de pannenkoek iets bol gaat staan, is hij gaar. Leg ze op een bord. Als ze voldoende afgekoeld zijn, trek dan de twee pannenkoekjes voorzichtig van elkaar. Leg ze op een bord en dek ze af met een theedoek om uitdrogen te voorkomen.
Snijd de eend in dunne reepjes en leg die op een schaal. Leg komkommer en lente-ui op een andere schaal. Schenk de hoisinsaus in een kommetje. Aan tafel neemt iedereen een pannenkoek en belegt die met wat hoisinsaus, komkommer en lente-ui en ten slotte eend. Vouw de pannenkoek daarna tot een envelopje.

4 personen

voedingswaarde : 625 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 6 uur / 75 minuten

gebied : China
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De complete Aziatische keuken / Roslyn Anderson, Tracy Rutherford

Geen opmerkingen: