zondag 12 juli 2020

Gesmoorde eend met paddenstoelen (Vietnam)

GESMOORDE EEND MET PADDENSTOELEN

15 gram gedroogde Chinese paddenstoelen
1 eend van 1½ kilogram
2 theelepels olie
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels Chinese rijstwijn
2 theelepels suiker
2 brede repen sinaasappelschil
125 gram waterkers


Week de paddenstoelen 20 minuten in heet water. Laat ze goed uitlekken en snijd ze in plakjes.
Hak de eend met een hakbijl in stukken. leg de stukken vlees op een rooster en schenk er kokend water over. Het water wordt door de huid opgenomen en helpt het vlees mals te houden. Dep de eend droog met keukenpapier.
Vet de bodem van een koekenpan met dikke bodem in met de olie. Verhit de olie en bak de eend in 2 - 3 porties in 8 minuten op matig vuur donkerbruin (als de eend nu heel donker is wordt de uiteindelijke kleur ook mooier). Haal tussendoor met keukenpapier eventueel overtollige olie uit de pan.
Veeg de pan schoon met keukenpapier en doe al het vlees erin. Voeg paddenstoelen, sojasaus, wijn, suiker en sinaasappelschil toe. Breng het geheel aan de kook, doe de deksel op de pan en laat de eend in 35 minuten gaar worden.
Neem de pan van het vuur. Verwijder het laagje olie dat op de saus drijft. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat het geheel 10 minuten afgedekt staan. Haal vervolgens de eend uit de pan. Leg op de ene helft van het bord de waterkers en op de andere helft de eend. Haal de sinaasappelschil uit de saus. Schep de saus over de eend en serveer.

6 personen

voedingswaarde : 585 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 40 / 70 minuten

gebied : Vietnam
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De complete Aziatische keuken / Roslyn Anderson, Tracy Rutherford

Geen opmerkingen: