woensdag 2 januari 2019

Musaka od Plavin Patlidzana (Servië)

MUSAKA OD PLAVIN PATLIDZANA (MOESAKA MET AUBERGINES)

4 flinke aubergines
zout
1 ui
3 tomaten
250 gram vet of olie
250 gram rundergehakt
250 gram varkensgehakt
zwarte peper
½ bosje peterselie
1 - 2 eetlepels bloem
8 eieren
½ liter melk


Schil de aubergines en snijd ze in de lengterichting in dunne plakken, bestrooi ze met wat zout en laat ze een half uurtje rusten. Snipper de uien en ontvel de tomaten. Braad beide even aan in 1 eetlepel vet of olie, doe dan het gehakt erbij en zet het vuur hoog. Schep steeds om. Haal de pan van het vuur, voeg peper en peterselie toe en roer alles goed door.
Pers de aubergineplakken tussen de handpalmen een beetje uit, wentel ze afwisselend door bloem en geklutst ei en bak ze in heet vet of olie goudbruin. Neem een ovenschaal en leg er afwisselend een laagje aubergine en een laagje van het gehaktmengsel in. De bovenste laag moet uit aubergines bestaan. Kluts de rest van de eieren samen met de melk en giet dit over de moesaka. Zet de moesaka gedurende 1 tot 1½ uur in een voorverwarmde oven. Het gerecht is klaar als er een mooi bruin korstje op zit.
Geef er sla bij.
Variant: In plaats van aubergines kunt u ook courgettes nemen.

4 personen

land : Servië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Joegoslavische keuken : 200 bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck

Geen opmerkingen: