woensdag 2 januari 2019

Hercegov Hacki Ceskek (Bosnië en Herzegovina)

HERCEGOV HACKI CESKEK (KIP MET TARWE)

Ceskek wordt in Herzegovina meestal in grote hoeveelheden bereid, en dan koel bewaard. Men haalt, al naar gelang de behoefte, een beetje uit de voorraadpot en warmt dat op in een pannetje met boter of olie.

1 kilogram tarwekorrels
1 kip van ongeveer 1 kilogram
zout
melk


Verwijder ongerechtigheden uit de tarwe, was de korrels en zet ze even in kokend water. Zeef de korrels en laat ze 24 uur staan. Kneus de tarwe dan voorzichtig, zodat de schilletjes loslaten. Was de korrels opnieuw en zet ze in vers water op. Laat de tarwe 1 uur koken. Giet het water af zodra de tarwe gaar is.
Snijd de kip in vier stukken, doe die in een pan en giet er zoveel water bij dat de kip goed onder staat. Kook de kip zonder zout of kruiderijen, tot het vlees van de botten loslaat. Haal de kip uit de pan en verwijder de botten. Doe het kippenvlees weer in het kooknat en doe nu ook de tarwe erbij. Voeg zout toe en laat het geheel op een matig vuurtje 1½ uur koken. Roer af en toe. Giet de melk erbij zodra de tarwe al het vocht heeft opgenomen, warm het gerecht nog even door en dien zo heet mogelijk op.

4 personen

gebied : Bosnië en Herzegovina
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Joegoslavische keuken : 200 Bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck

Geen opmerkingen: