zondag 3 september 2017

Karidesli Pilav met saffraan (Turkije)

KARIDESLI PILAV met saffraan (SAFFRAANPILAF MET GARNALEN)

60 gram boter
500 gram garnalen, gepeld en darmkanaal verwijderd
1 ui, gehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 stengels bleekselderij of 1 kleine knolvenkel, bijgesneden en gehakt (desgewenst)
3 grote tomaten, ontveld, ontzaad en gehakt
330 gram langkorrelige rijst, gewassen en uitgelekt
½ - ¼ theelepel saffraandraden, fijngewreven en in 4 eetlepels heet water geweekt
1 theelepel zout
½ theelepel versgemalen peper
7,5 deciliter vis- of kippenbouillon of water, verhit
4 eetlepels gehakte verse snijpeterselie


Verhit de boter i een grote pan op een middelhoog vuur. Doe er de garnalen in en roerbak 2 minuten tot de garnalen roze worden. Schep ze met een schuimspaan uit de boter en doe ze in een kom.
Doe de ui en knoflook in de overgebleven boter in de pan en laat 7 minuten fruiten tot de ui bijna gaar is. Voeg desgewenst de bleekselderij en tomaten toe en laat nog 3 minuten bakken. Schep er de rijst door. Voeg de saffraan en het weeknat, het zout, de peper en verhitte bouillon of het water toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat 20 minuten sudderen tot de rijst gaar is en het vocht geabsorbeerd is.
Doe de garnalen terug in de pan, schep alles goed om en leg er het deksel weer op. Neem de pan van het vuur en laat de rijst 10 minuten afgedekt rusten. Schep de pilaf om met een vork, doe op een voorverwarmde schaal, bestrooi met de peterselie of dille en dien op.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : De Middellandse Zee : Koken en Reizen / Joyce Goldstein

Geen opmerkingen: