zondag 3 september 2017

Midye Tavasi met taratorsaus (Turkije)

MIDYE TAVASI (MOSSELEN MET TARATORSAUS)

36 - 40 mosselen, schoongeborsteld en eventuele baarden verwijderd
5 deciliter water
300 gram bloem
zout
versgemalen peper
2 eieren
3,75 deciliter water
plantaardige olie voor het frituren

TARATORSAUS
125 gram walnoten, geroosterd en fijngemalen
1 eetlepel fijngehakte knoflook
60 gram vers broodkruim
1,25 deciliter olijfolie
4 eetlepels wijnazijn
zout


Doe voor de saus alle ingrediënten behalve het zout in een keukenmachine of in een blender en draai tot een glad mengsel. (Maakt u zich geen zorgen als de walnoten de saus licht paars verkleuren.) De saus moet de consistentie van mayonaise hebben. Verdun de saus met wat water als hij te dik is. Breng op smaak met zout. Dek de saus af en laat hem zo mogelijk een aantal uur trekken.
Week voor de mosselen 12 satéstokjes 30 minuten in water en giet ze dan af.
Gooi geopende mosselen weg die niet binnen 1 minuut vanzelf dichtgaan als u er een stevige tik op geeft. Doe de mosselen en het water in een ruime koekenpan. Leg het deksel op de pan en zet hem op een hoog vuur. Laat de mosselen stomen tot ze net open zijn. Schep de mosselen uit het stomende kooknat en gooi eventueel gesloten exemplaren weg.
Rijg 4 of 5 mosselen aan elk stokje. Doe de bloem in een ondiepe schaal en breng op smaak met zout en peper. Doe de eieren en het water in een andere kom en klop losjes.
Giet 7 centimeter olie in een diepe koekenpan en verhit de olie tot 190°C of tot een beetje van het eimengsel bijna onmiddellijk begint te sissen en goudbruin wordt wanneer u het in de hete olie schept. Haal de mosselen aan stokjes wanneer de olie heet is door de gekruide bloem, dan door het eimengsel en ten slotte weer door de bloem. Doe een paar stokjes tegelijk in de hete olie en laat ze in 3 minuten knapperig en goudbruin frituren. Neem de stokjes met mosselen met tangen uit de olie en laat ze even op keukenpapier uitlekken. Frituur de rest van de mosselen op dezelfde manier.
Dien ze warm op en geef er de taratorsaus apart bij.

4 - 6 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Middellandse Zee : Koken en Reizen / Joyce Goldstein

Geen opmerkingen: