zondag 3 september 2017

Midye Pilaki (Turkije)

MIDYE PILAKI (MOSSELEN MET KNOFLOOK)

De saus waarin de mosselen bij dit voorgerecht drijven, vinden we in de Turkse keuken bij de meest uiteenlopende hors-d'oeuvres terug, soms samen met witte en bruine bonen, soms ook met vis. In het Turks wordt de saus ‘pilaki’ genoemd.

40 mosselen
1 ui
½ wortel
1/8 selderieknol
3 peterseliewortels
4 knoflooktenen
1 glas olijfolie
1 bosje peterselie
1 aardappel
1 citroen
¼ theelepel zout


De uien in ringetjes snijden, de wortel en de selderie raspen, de knoflook en aardappel kleinsnijden en alles bij elkaar met de peterseliewortel en de olijfolie in 1/8 liter water op een grote vlam 5 minuten laten koken. Daarna de mosselen, het zout en de fijngehakte peterselie erbij doen, vervolgens nog 10 minuten stoven en ter afkoeling in een schaal gieten.
Voor het opdienen de citroen doormidden snijden, het sap van de ene helft over het gerecht sprenkelen, de andere helft in schijfjes snijden en deze er als garnering op leggen.
Voor dit gerecht kunnen zowel verse mosselen (zonder schelp) alsook mosselen uit blik of uit een glas worden gebruikt.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Turkse keuken / Ali Riza Kaya

Geen opmerkingen: