zondag 3 september 2017

Kiymali Kuru Fasulye (Turkije)

KIYMALI KURU FASULYE (WITTE BONEN MET GEHAKT)

Deze bonensoep behoort tot de Turkse nationale gerechten. Het verschil met het hoofdgerecht “Sperziebonen met gehakt” ligt voornamelijk in het feit dat men deze soep het hele jaar door kan serveren - de witte bonen mogen uit blik zijn, dat heeft geen invloed op de lekkere smaak. Kenners gebruiken natuurlijk gedroogde bonen, die ze een dag van tevoren in de week hebben gezet. Ter verfijning kan de tomatenpuree met verse, ontvelde tomaten worden aangevuld en de paprikapoeder met in reepjes gesneden verse paprika.

500 gram witte bonen
100 gram gehakt (rund of schaap)
1 grote ui
1 theelepel zout
½ theelepel peper
½ theelepel paprikapoeder
2 eetlepels margarine
25 gram tomatenpuree


De ui raspen, met de margarine en het gehakt goed vermengen, de tomatenpuree toevoegen, zout, paprikapoeder en peper er doorheen mengen en met ¼ liter water aan de kook brengen. Zorgvuldig proeven, de geweekte en gekookte bonen toevoegen, omroeren, met gesloten deksel 5 minuten koken en al naar gelang de gewenste hoeveelheid en de mate van verdunning met lauw water vermengen. 15 Minuten op een kleine vlam laten staan.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : soep

bron : De Turkse keuken / Ali Riza Kaya

Geen opmerkingen: