zondag 3 september 2017

Zeytinyagli Yaprak Dolmasi (Turkije)

ZEYTINYAGLI YAPRAK DOLMASI (GEVULDE WIJNBLADEREN)

200 gram wijnbladeren
100 gram droogkokende rijst
½ liter water
125 gram olijfolie
200 gram fijngehakte uien
20 gram pijnappelpitten
200 gram krenten
1 theelepel zout
1 theelepel peper
1 theelepel suiker
½ bosje dille
8 verse pepermuntblaadjes


De uien en de pijnappelpitten in de olijfolie fruiten, daarna de gewassen rijst met zout en peper toevoegen en het geheel een paar minuten op een kleine vlam laten trekken. De krenten, suiker, dille en pepermuntblaadjes toevoegen, alles goed door elkaar roeren, met water verdunnen, 3 minuten goed laten doorkoken en daarna op een kleine vlam nog 15 minuten laten trekken. De afgekoelde substantie tot duimdikke porties vormen en met de wijnbladeren omwikkelen.
De eigenlijke Turkse ‘touch’ komt nu pas: neem een stoofpan, bedek de bodem met een paar wijnbladeren, leg hierop de omwikkelde porties, bedek deze met schijfjes citroen en voeg er nog 1 glas water bij. Vervolgens wordt het deksel op de pan gezet en laat u het geheel op een kleine vlam nog 20 minuten staan. Dit gerecht wordt koud geserveerd.
In plaats van wijnbladeren kunnen ook uitgeholde paprika’s en aubergines of witte koolbladeren worden gebruikt. Dan verandert de kooktijd uiteraard en bij de paprika’s en aubergines vervallen de schijfjes citroen.

4 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Turkse keuken / Ali Riza Kaya

Geen opmerkingen: