zondag 3 september 2017

Midye Dolmasi met tomaten (Turkije)

MIDYE DOLMASI (GEVULDE MOSSELEN)

30 - 40 mosselen, schoongeborsteld en eventuele baarden verwijderd
7,5 deciliter tot 1 liter water
1 theelepel zout

VULLING
1,8 deciliter olijfolie
4 uien, gehakt
40 gram pijnboompitten, geroosterd
220 gram langkorrelige rijst
2 of 3 kleine tomaten, ontveld, ontzaad en in blokjes gesneden
45 gram gedroogde krenten, in heet water geweekt en dan uitgelekt
1 eetlepel suiker (desgewenst)
½ theelepel gemalen kaneel
¼ theelepel gemalen piment
2,5 deciliter mosselkooknat
zout
versgemalen peper


Gooi geopende schelpen weg die niet vanzelf dichtgaan als u ze een tik geeft. Dit zijn namelijk dode mosselen.
Doe de mosselen, 5 deciliter van het water en het zout in een ruime koekenpan. Leg het deksel op de pan, zet hem op een hoog vuur en stoom tot de mosselen net openen. Haal de mosselen uit het kooknat en bewaar het nat. Gooi eventueel gesloten mosselen weg. Giet het kooknat door een met ongebleekte katoen beklede zeef. Zet de mosselen en het kooknat weg.
Doe voor de vulling de olie in een grote koekenpan en verhit de olie op middelhoog vuur. Doe er de ui in en laat die in 10 - 15 minuten gaar fruiten. Voeg de pijnboompitten en de rijst toe en laat onder af en toe omscheppen 10 minuten bakken. Roer er de krenten, desgewenst de suiker, de kaneel, piment, het bewaarde kooknat en wat zout en peper door. Leg het deksel op de pan en laat 10 minuten sudderen op een laag vuur. Neem de pan van het vuur. Laat het mengsel 15 minuten afgedekt staan. Schep alles goed om en breng zonodig op smaak met zout en peper.
Trek de mosselschelpen net genoeg uit elkaar om er een lepel vulling in te stoppen. Doe niet teveel vulling in de schelpen omdat de vulling tijdens het koken gaat uitzetten. Doe de gevulde mosselen terug in de koekenpan of in 2 pannen (voor het beste resultaat de mosselen in één laag naast elkaar koken). Als u één pan gebruikt er dan de overgebleven 2,5 deciliter water in gieten; als u twee pannen gebruikt 2,5 deciliter water in elke pan gieten. Druk de mosselen aan met een bord of deksel, leg het deksel op de pan en laat 20 - 30 minuten zachtjes sudderen op een laag vuur tot de rijst gaar is.
Neem de pan van het vuur en doe de mosselen op een dienschaal. Serveer de mosselen op kamertemperatuur.

6 - 8 personen

gebied : Turkije
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Middellandse Zee : Koken en Reizen / Joyce Goldstein

Geen opmerkingen: