donderdag 25 december 2014

Couscous met gedroogde abrikozen en flespompoen

COUSCOUS MET GEDROOGDE ABRIKOZEN EN FLESPOMPOEN

1 grote ui, in dunne ringen
6 eetlepels olijfolie
50 gram gedroogde abrikozen
1 kleine flespompoen (450 gram), geschild, vruchtvlees in blokjes van 2 centimeter
250 gram couscous
400 milliliter kippen- of groentebouillon
een snuf saffraandraadjes
3 eetlepels grof gesneden dragon
3 eetlepels grof gesneden munt
3 eetlepels grof gesneden bladpeterselie
1½ theelepel kaneel
geraspte schil van ½ citroen
grof zeezout
zwarte peper


Verhit de oven tot 180°C. Bak de uiringen in een grote koekenpan met 2 eetlepels olie en een snuf zout 10 minuten op hoog vuur en schep ze regelmatig om tot ze goudbruin zijn. Zet ze opzij.
Overgiet intussen de abrikozen ruim met kraanwater. Week ze 5 minuten, giet ze af en snijd ze in blokjes van 5 millimeter.
Vermeng de pompoenblokjes met 1 eetlepel olijfolie en wat zout en peper. Spreid de blokjes uit in een braadslee en zet deze in de oven. Rooster de pompoen 25 minuten tot de blokjes goudbruin en gaar zijn.
Maak intussen de couscous. Breng de bouillon met de saffraan aan de kook. Stort de couscous in een grote vuurvaste schaal en giet de hete bouillon erover, gevolgd door de overgebleven 3 eetlepels olijfolie. Dek de schaal af met plasticfolie en laat de couscous 10 minuten zwellen; nu moet alle vloeistof zijn opgenomen.
Haal een vork door de couscous om hem luchtiger te maken en voeg de uien, pompoen, abrikozen, kruiden, kaneel en citroenrasp toe. Meng alles luchtig met de handen en plet de pompoen niet te veel. Proef en breng zo nodig op smaak met zout en peper. Serveer de couscous warm of koud.

4 personen

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Ottolenghi : Het kookboek / Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi
Een reactie posten