zaterdag 6 november 2010

Garam masala met venkelzaad (India)

GARAM MASALA

1 kaneelstokje
1 eetlepel kruidnagels
1 eetlepel zwarte peperkorrels
1 eetlepel kardemomzaadjes
1 eetlepel venkelzaad
1 eetlepel komijnzaadjes
1 eetlepel korianderzaad
1 theelepel vers gemalen nootmuskaat
10 kaneelblaadjes of 2 blaadjes laurier

Breek het kaneelstokje in zo klein mogelijke stukjes. Kneus in een vijzel de kruidnagels, zwarte peperkorrels, kardemomzaadjes en venkelzaad. Voeg eventueel nog komijnzaadjes, korianderzaad en vers gemalen nootmuskaat toe. Verwarm een pan met dikke bodem voor op middelhoog vuur. Voeg de specerijen voor de garam masala toe en rooster ze onder regelmatig omschudden totdat de geur goed vrijkomt; pas op dat de specerijen niet verbranden. De kardemomzaadjes zullen gaan poffen. Neem het vliesje van de kardemomzaadjes weg. Maal de specerijen zo fijn mogelijk of wrijf ze fijn in een vijzel. Scheur de kaneelblaadjes of blaadjes laurier in kleinere stukken en voeg ze toe aan het gemalen mengsel. Maak niet teveel ineens, want eenmaal gemalen verliest de garam masala sneller haar aroma. Bewaar een restje koel en donker, in een goed afgesloten pot.

4 personen

land : India
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip november 2006

Geen opmerkingen: