IMLI KI CHUTNEY (TAMARINDECHUTNEY)
Tamarinde heeft een geheel eigen, friszure smaak die veel gerechten een apart karakter geeft, met name in de keuken van Zuid-India. Deze zoetzure chutney, die eerder aan een saus doet denken, hoort absoluut bij Bhel puri en Groenteflapjes. Ook bij gebakken vis is deze chutney erg lekker.
100 gram tamarinde, fijngesneden
4½ deciliter water
½ zeer kleine rode chilipeper, zaad eventueel verwijderd, fijngesneden
50 gram gele basterdsuiker, of naar smaak
½ theelepel zout
Doe de tamarinde met het water in een pan met zware bodem en breng het geheel op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur op de laagste stand en laat de tamarinde 25 minuten pruttelen. Roer af en toe om de tamarinde helemaal zacht te maken.
Schep de stukjes tamarinde in een zeef, hang deze boven de omgespoelde pan en wrijf de tamarinde met de bolle kant van een pollepel door de zeef in de pan.
Voeg de chilipeper, suiker en het zout toe. Laat dit mengsel 10 minuten zachtjes pruttelen tot de chutney de gewenste consistentie heeft. Laat hem iets afkoelen en schep hem in een luchtdicht bakje. U kunt de chutney zo 3 dagen in de koelkast bewaren, maar u kunt hem ook invriezen.
4 personen
gebied : Zuid-India, India
gerechtsoort : bijgerecht
bron : De keuken van India / Beverly Leblanc
maandag 9 januari 2023
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten