maandag 9 januari 2023

Puri's (India)

PURI’S

Puri’s - opbollende broodjes - horen warm gegeten te worden en moeten vlak voor het eten worden gebakken. Het beste resultaat bereikt u als u het deeg zeer dun uitrolt. In de meeste recepten wordt olie als ingrediënt van het deeg vermeld, omdat de broodjes daardoor bij het bakken mooi opkomen. De hitte van de olie zorgt er samen met de stoom die uit het water wordt gevormd voor dat ze als ballonnetjes opgeblazen worden. Ook al zien ze er niet even goed gelukt uit als in een Indiaas restaurant, het is de moeite waard te blijven proberen, omdat de broodjes snel klaar zijn en heerlijk smaken bij allerlei gerechten. Het volkorenmeel - atta - dat in de Indiase keukens wordt gebruikt is wat fijner gemalen dan het meel dat in westerse winkels en supermarkten wordt verkocht.

250 gram (volkoren)meel of atta
8 eetlepels water
olie
zout


Kneed eerst het meel met het zout en twee eetlepels olie met wat water tot een stevig maar soepel deeg. Laat dit 5 - 10 minuten rusten, verpakt in of bedekt met een vochtige doek.
Rol vervolgens van het deeg balletjes ter grootte van een walnoot uit tot zeer dunne, gelijkmatige rondjes van circa 7½ centimeter doorsnee.
Verhit de olie in een pan of wok en bak de puri’s stuk voor stuk 1 - 2 minuten, tot ze opbollen en lichtbruin zijn. U krijgt het beste resultaat als u de puri’s met een pannenkoekmes neerdrukt in de hete olie, tot ze beginnen op te zwellen, en ze dan loslaat. Vergeet niet ze eenmaal om te draaien in de olie, zodat ze aan beide zijden gelijkmatig gaar worden.
Laat de broodjes op keukenpapier uitlekken en geef ze warm bij voor- en hoofdgerechten.

10 - 12 stuks

voor- / bereidingstijd : 15 / 24 minuten

land : India
gerechtsoort : brood

bron : Van andere markten : Een nieuwe selectie van vegetarische gerechten uit de hele wereld / Troth Wells

Geen opmerkingen: