maandag 9 januari 2023

Ui-, sjalot- en knoflookcrispies (India)

UI-, SJALOT- EN KNOFLOOKCRISPIES

"Voor Indiase gerechten maak ik meestal uicrispies en voor Chinese sjalotcrispies, maar maak vooral op wat je nog in huis hebt. Uien, sjalotten en knoflook hebben allemaal dezelfde garingstijd en kunnen dus tegelijk in de pan, maar los mag ook."

uien, sjalotten en/of knoflook, gepeld
neutrale olie om in te frituren
Maldon-zout


Snijd de uien en/of sjalotten in zo dun mogelijke ringen, eventueel met een mandoline. Snijd de knoflook in plakjes. Zorg er in ieder geval voor dat alle ringen en/of plakjes allemaal even dun zijn, zodat ze gelijkmatig garen.
Verhit de olie in een koekenpan op halfhoog vuur en bak de uien, sjalotten en/of knoflook in 10 minuten goudbruin. Kijk uit dat het niet te hard gaat, de olie moet de hele tijd zachtjes pruttelen. Draai daarvoor het vuur eventueel iets lager en soms weer hoger. Schep regelmatig om.
Giet de uien, sjalotten en/of knoflook af in een zeef boven een kom om de olie op te vangen. Doe de crispies op een met keukenpapier bekleed bord, spreid uit in 1 laag en breng op smaak met Maldon-zout. Laat helemaal afkoelen, de crispies worden dan nog knapperiger.
Bewaar de olie om een ei in te bakken, over je congee te gieten of iets anders lekkers wat je ermee kunt bedenken.

4 personen

bereidingstijd : 20 minuten

gebied : India
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Emma’s Amazing Asia Vega / Emma de Thouars

Geen opmerkingen: