maandag 19 september 2022

Veggie Comida Criolla (Cuba)

VEGGIE COMIDA CRIOLLA

COMIDA CRIOLLA

300 gram witte rijst
4 maïskolven, voorgekookt
100 gram (plantaardige) jonge geraspte kaas
2 theelepels gerookte paprikapoeder
2 eetlepels (plataardige) boter, gesmolten
3 tomaten, in parten
1 rode ui, in ringen
1 komkommer, in halvemaantjes
15 gram koriander, fijngesneden
100 gram sla, grof gesneden
1 eetlepel extra vierge olijfolie
2 limoenen, 1 geperst en 1 in partjes
zonnebloemolie
zout
peper

ZWARTEBONENSTOOF
250 gram gedroogde zwarte bonen, gewassen
2 laurierblaadjes
2 liter water
1 gele ui, gesnipperd
4 teentjes knoflook, geperst
1 groene paprika, fijngesneden
70 gram tomatenpuree (blik)
1 eetlepel komijnpoeder
½ eetlepel gedroogde oregano


Breng voor de zwartebonenstoof in een kookpan de zwarte bonen met de laurierblaadjes, het water en een snuf zout aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat met het deksel op de pan 2 ½ uur koken. Giet af en laat uitlekken.
Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak de ui, knoflook en de groene paprika 5 minuten tot de ui glazig is. Voeg de tomatenpuree toe en bak 10 minuten mee. Voeg het komijnpoeder, de oregano en zout en peper naar smaak toe en bak nog 1 – 2 minuten. Voeg de zwarte bonen toe en breng op smaak met zout en peper.
Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking, zet opzij en laat nastomen.
Bestrijk de maïskolven met zonnebloemolie en gril ze in een grillpan 6 minuten per kant of totdat grillstrepen ontstaan. Bestrijk de maïskolven wanneer ze gaar zijn met boter en bestrooi met gerookte paprikapoeder en geraspte kaas.
Meng in een kom de tomaten, rode ui, komkommer. 2/3 van de koriander en de sla. Breng op smaak met de olijfolie, het limoensap en zout en peper. Zet opzij.
Verdeel de rijst, de bonenstoof en de maïskolven over de borden. Garneer de maïs met de rest van de koriander en serveer met de salade en de limoenpartjes.

4 personen

gebied : Cuba
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De vega atlas : In 160 vega(n) recepten de wereld rond / Isabel Boerdam

Geen opmerkingen: