vrijdag 19 december 2008

Schorseneren au gratin

SCHORSENEREN AU GRATIN

Dit gerecht heb ik wel eens gemaakt met feta (en sojamelk / olie in plaats van melk / boter) en dan was ook erg lekker. De schorseneren heb ik toen gekookt met schil en al en daarna pas de schil verwijderd. Qua werk viel dat reuze mee.

1 kg schorseneren
zout
20 g boter
20 g tarwebloem
250 ml melk; of
125 ml melk; vermengd met 125 ml bouillon
75 g kaas; geraspt
zout en peper; naar smaak
paprikapoeder; naar smaak

De schorseneren op de gewonen manier met wat zout gaarkoken. Intussen de kaassaus maken: boter smelten, bloem erbij, langzaam melk of bouillon toevoegen, steeds blijven roeren tot een gebonden saus zonder klontjes. Van het vuur af 30 gram geraspte kaas erdoor roeren en eventueel wat zout en peper. De gekookte schorseneren door de saus roeren, bestrooien met de rest van de kaas, in een zeer warme oven of onder de grill een bruin korstje geven. Strooi er voor het opdienen nog wat paprikapoeder over.
Opmerking van de schrijfster: Dezelfde gang van zaken kan worden toegepast op allerlei groenten die goed smaken in combinatie met kaas: raapjes, pastinaken, koolraap, knolvenkel, groenlof, snijbiet, (groene) bloemkool, koolrabi, aardpeer. Ook is met de kaas te variëren: blauwschimmelkaas, komijnekaas, geitenkaas, het zal iedere keer net even anders smaken.

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Bijzondere groenten / Hermy Brouwer, via Tabitha [groenteboer]

Geen opmerkingen: