zondag 7 juni 2020

Stopfate (Liechtenstein)

STOPFATE (STEEKSPEL)

Stopfate is de ware naam, Liechtensteins voor het Duitse stupfen, dat indopen, maar ook steken, stompen betekent. De klederdrachtvereniging van het vorstendom, die het Liechtensteiner Kochbuch (Vaduz 2001) samenstelde, schrijft dan ook nadrukkelijk dat het hier zelfs niet gaat om elkaar met woorden af te troeven: het is een vredig samenzijn rondom een gemeenschappelijke schotel met saus, zoals dat begin vorige eeuw ook hier op het platteland de gewoonte was. Overal in Centraal- en Noord-Europa is de nieuwe aardappel een feestje waard. Brabanders hebben hun braderkes (gebakken ongeschilde aardappels), Zuid-Hollanders steken de krieltjes in hun kaasdoop, Finnen eten ze gekookt met dille, boter en gemarineerde haring, en Liechtenstein houdt het op een saus met tuinkruiden en bosuitjes. In verband met dat laatste voegt de Trachtenvereinigung eraan toe: ‘Stuur uw gasten naar huis voordat turbulente Winde opkomen’. U bent dus gewaarschuwd!

250 gram goed geboende nieuwe krielaardappeltjes
1 deciliter (olijf)olie
4 kleingesneden bosuitjes
2 ½ deciliter droge witte wijn
peper
zout
3 eetlepels gehakte peterselie
3 eetlepels gehakt bieslook
3 eetlepels gehakte marjolein
1 eetlepel gehakte tijm
grof volkorenbrood


Aardappels gaarkoken en afgieten.
Olie verwarmen in een fonduepot, de uitjes kort fruiten. Wijn toevoegen. Vijf minuten koken onder deksel. Op smaak brengen met flink peper en zout en de kruiden. Kort opkoken.
Serveren op een theelichtje. Aardappels met fonduevork in de saus dopen, afgewisseld met brood. Glas van dezelfde witte wijn erbij, bijvoorbeeld een Grüner Veltliner.

2 personen

gebied : Liechtenstein
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Geen opmerkingen: