zondag 7 juni 2020

Pastizz tal-Bċieċen (Gozo, Malta)

PASTIZZ TAL-BĊIEĊEN (MALTESE DUIVENPASTEI)

De Johannieter Orde, die Malta in 1530 cadeau had gekregen van keizer Karel V, voerde een grote staat, compleet met maîtresses en exotische maaltijden, waar flamingo’s, zwanen en wilde zwijnen, zoals gebruikelijk aan de hoven van toen, geregeld als imposante pasteien ter tafel kwamen. Import dus. Maar ook het weinige inheemse wild was aan hen voorbehouden. Een gewone man werd nog in 1779 drie jaar in de boeien geslagen als hij jaagde op duiven. Resultaat: men ging zelf duiven houden. Pastizz tal-bċieċen, vooral op Gozo zeer populair. Bereid de vulling zo mogelijk een dag tevoren: smaakt beter.

2 gesnipperde uien
2 eetlepels olijfolie
2 tamme duiven, gehalveerd
peper
zout
4 deciliter rode wijn
2 wortels in plakken
2 grote vastkokende aardappels, geschild
1 prei in plakken
1 laurierblad
1 teen uitgeperst knoflook
een paar muntblaadjes
fijngesneden peterselie
7 plakjes roomboterbladerdeeg, 10 bij 10 centimeter (300 gram)
1 losgeklopt ei


De uien glazig bakken in de olie. De duiven met peper en zout bestrooien e kort laten meefruiten. Wijn erover, rest van de ingrediënten tot en met de peterselie erbij. Gaarstoven onder deksel (circa 1 uur). Duif en aardappels eruit, rest laten inkoken tot het vocht is verdampt. Duif ontbenen. Aardappels door een pureeknijper drukken en met wat zout bestrooien. Apart koelen tot gebruik.
Vier plakjes ontdooid deeg stervormig op elkaar leggen en op een bebloemd aanrecht uitrollen tot een cirkel van 32 centimeter. Ingevette donkere vlaaivorm met losse bodem van 28 centimeter hiermee bekleden. Inprikken met een vork. Van de overige plakjes een cirkel van 28 centimeter maken. Een paar gaatjes erin steken met een appelboor. Uitsteeksels bewaren. Alles koelen tot gebruik.
Oven voorverwarmen op 225°C. Aardappels over de deegbodem verdelen. Groente en duif bovenop. Deegdeksel erover. Randen tegen elkaar drukken. Bestrijken met losgeklopt ei, uitgestoken deegrondjes in het midden. Op de onderste richel van de oven 25 minuten bakken. Hierbij een glas van de rode wijn die u gebruikte. Met sla.

4 personen

gebied : Gozo, Malta
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Geen opmerkingen: