zondag 7 juni 2020

Bouneschlupp (Frisingen, Luxemburg)

BOUNESCHLUPP (BONENSOEP)

Dikke maaltijdsoepen behoren tot de klassieke gerechten van Luxemburg, met alle heerlijke kenmerken van dien. Eeuwenlang hebben peulvruchten, en dan vooral bonen, een speciale plaats ingenomen in deze simpele, rustieke keuken. Als voorgerecht is Bouneschlupp bijna te machtig, tenzij het wordt opgediend als een elegant licht soepje, dat de smaakpapillen wakker roept.

1 kilogram verse sperziebonen
150 gram knolselderij, geschild
3 aardappels
2 uien
1 prei
1 theelepel zout
50 gram boter
2 eetlepels bloem
vers gemalen peper
4 eetlepels gehakte peterselie
150 milliliter zure room


Haal de bonen af, was ze en snijd ze in stukken van 1 centimeter. Snijd de knolselderij in blokjes van 5 centimeter. Schil en was de aardappels, snijd ze in kleine blokjes. Pel en snipper de uien. Was de prei, verwijder de dikke groene bladeren, snijd het witte en lichtgroene deel fijn. Leg de groenten, zonder de aardappels, in een pan met 2 liter gezouten water. Kook 20 minuten, voeg dan de aardappels toe - niet eerder, anders vallen ze uit elkaar. Maak een roux van boter en bloem. Zeef het kookvocht van de groenten en voeg bij beetjes toe aan de roux om een romige saus te krijgen. Zeef de saus, leg de groente erin en kook nog zo’n 5 - 10 minuten. Breng op smaak met peper, voeg de peterselie toe en serveer met zure room. In plaats daarvan kunt u ook stijf geklopte room gebruiken met een beetje azijn erdoor.

6 personen

gebied : Frisingen, Luxemburg
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Léa Linster, in Nieuw Europees kookboek : 50 Europese topkoks met 200 traditionele en innovatieve recepten / Janny de Moor en Nico de Rooij

Geen opmerkingen: