zaterdag 3 augustus 2019

Hindbeh bil-Zeyt (Libanon)

HINDBEH BIL-ZEYT (WILDE ANDIJVIE IN OLIJFOLIE)

Wilde andijvie is tijdens de wintermaanden weleens verkrijgbaar bij Libanese winkels. Wilde andijvie (een verkeerde benaming, want de groente wordt feitelijk gekweekt in Libanon of Cyprus en van daaruit naar West-Europa geëxporteerd) heeft lange, kreukelige bladeren met een gekrulde rand en is donkergroen van kleur. Kunt u geen wilde andijvie vinden, neem dan krulandijvie. Krulandijvie is lichter van kleur en minder krachtig van smaak, maar een prima alternatief. Krulandijvie is zachter, verminder daarom de bereidingstijd met de helft.

1 kilogram wilde andijvie (of krulandijvie)
1 deciliter olijfolie extra vergine
4 middelgrote uien, in dunne ringen
zout naar smaak
parten citroen voor de garnering


Was de andijvie, laat uitlekken en snijd de groente in stukken van 6 centimeter. Doe deze in een grote pan, voeg kokend water en zout naar smaak toe en zet de pan op hoog vuur. Breng terug aan de kook en laat 3 à 6 minuten koken, afhankelijk van de gebruikte groente (krulandijvie vraagt minder tijd). Laat de gekookte andijvie uitlekken en afkoelen.
Doe de olijfolie in een grote braadpan en zet deze op middelhoog vuur. Voeg als de olie heet is de uienringen toe en laat deze onder af en toe roeren mooi bruin worden maar niet verbranden. Neem de pan van het vuur, haal er met een schuimspaan driekwart van de uien uit en laat deze uitlekken op een paar lagen keukenpapier. Laat de rest van de uien in de pan.
Druk met uw handpalmen zo veel mogelijk water uit de andijvie, haal de bladeren uit elkaar en doe ze bij de uien in de pan; verwarm op middelhoog vuur. Laat onder regelmatig roeren een paar minuten bakken totdat de andijvie goed gemengd is met de olie en uienringen, en doe alles over op een platte serveerschaal. Laat afkoelen, strooi de knapperige uienringen over de andijvie en schik er de parten citroen omheen. Serveer op kamertemperatuur en eet de andijvie met wat citroensap erover uitgeknepen.

4 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Libanese keuken : De haute cuisine van het Midden-Oosten / Anissa Helou

Geen opmerkingen: