zaterdag 3 augustus 2019

Salade de Chichorée Cuite (Frankrijk)

SALADE DE CHICORÉE CUITE (ANDIJVIESALADE)

Toen de auteur dit recept schreef, werden salades soms van tevoren met een vinaigrette aangemaakt, maar meestal zette men wijnazijn, olijfolie, zout en peper op tafel en brachten de gasten hun salade zelf op smaak. Een aantrekkelijke presentatie was belangrijk. De meest voorkomende garnituren waren geweekte, gefileerde, afgespoelde en gedroogde ansjovis; in olie ingemaakte tonijn; hardgekookte eieren in partjes, plakken of fijngehakt; in de as gepofte, geschilde en in dunne plakken gesneden biet; kappertjes; postelein en andere wilde bladgroenten; fines herbes; vaak ook bloemen, zoals die van de Oost-Indische kers, de blaadjes van goudsbloemen, rozenblaadjes, viooltjes en hysopbloesem. Ook bleekselderie, schoongemaakt en in de lengte doorgesneden, rauw of 10 minuten gekookt, kunt u op dezelfde manier opdienen.

2 of 3 struiken krulandijvie of gewone andijvie, de buitenste bladeren verwijderd, grondig gewassen
1 biet, gebakken, ontveld en in dunne plakken gesneden
1 eetlepel kappertjes
100 gram gekookte tonijn, in stukjes gesneden
zout
peper
wijnazijn
olijfolie


Blancheer de andijvie 2 of 3 minuten in kokend gezouten water. Spoel de struiken in koud water af en druk ze goed uit in een doek. Snij dan de harde kernen eruit en snij de struiken horizontaal in reepjes. Doe die in een slakom en garneer ze met biet, kappertjes, tonijn, andere ingrediënten naar keuze en dien er zout, peper, olie en azijn bij op.

4 - 6 personen

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : salade

bron : “Le Cannameliste Francais” door Gilliers, in Salades en koude voorgerechten (Praktisch koken) / door de redactie van Time-Life boeken

Geen opmerkingen: