zondag 25 juni 2017

Gestoofd wild konijn

GESTOOFD WILD KONIJN

2 verse wilde konijnen in stukken; (diepvries smaakt minder, tamme konijnen zijn niet geschikt; verse wilde konijnen zijn er doorgaans vanaf half oktober, maar in het voorjaar zijn ze erg mager)
oud bruin bier (hoeveelheid afhankelijk van de grootte van de pan, reken minstens 3 pijpjes)*
braadboter
2 gesnipperde uien
2 kruidnagels
2 pimentkorrels
peper
zout

MARINADE
1/3 azijn
2/3 water
1 Spaanse peper, in stukjes gesneden
1 ui, in grove snippers
laurierblad

* In plaats van oud bruin bier kan men ook ander bier nemen, maar liever geen pilsener; bijvoorbeeld Geuzelambiek


Verwijder eventuele ongerechtigheden van de stukken konijn (hagelkorrels!), maar laat lever en niertjes zitten. Was de stukken onder de kraan. Leg ze in de marinade en zorg er voor dat alles "onder water" staat. Laat alles een nacht staan. Vis de stukken uit de marinade en droog ze af. Verwijder eventuele peperpitjes. Gooi de marinade weg. Peper en zout de stukken. Braad de stukken rondom aan in de braadboter. Haal de stukken uit de pan en fruit de gesnipperde uien in de achtergebleven boter. Doe vervolgens de stukken konijn weer in de pan. Voeg zoveel bier toe dat alles bijna "onder water" staat, voeg de piment en de kruidnagel toe en laat alles op een zacht vuurtje ca. twee uur stoven. Neem de lever uit de pan (niet de niertjes!), prak hem fijn met een vork en doe hem weer terug in de saus. Opdienen met gekookte aardappelen en appelmoes (en / of zuurkool, spruitjes of een andere wintergroente). Een niet te zware bourgogne smaakt er voortreffelijk bij.

4 personen

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Viviane Vanwynsberghe [De-Heksenketel]

Geen opmerkingen: