STRUISVOGEL
In Zuid-Marokko, Mauritanië en Libië wonen nomaden die indigoblauwe kleding dragen. Ze worden dan ook wel de ‘blauwe mannen en vrouwen’ van de Sahara genoemd. Men zegt dat het indigo van de sluier, dat afgeeft op het gezicht, de huid beschermt tegen zon en rimpels. De vrouwen smeren daarom hun gezicht soms met deze kleurstof in. De ‘blauwe mannen en vrouwen’ leidden met hun kamelen en ander vee een trekkend bestaan. Door de droogte van de laatste jaren verloren zij echter veel van hun dieren. De mensen waren genoodzaakt zich ergens te vestigen en land te bewerken - iets wat ze vroeger nooit zouden doen. Heersers van de woestijn, ronddravend op hun snelle witte kamelen, zijn zij al lang niet meer. Overvallen plegen, zich verrijken met het ‘beschermingsgeld’ van karavanen of fungeren als woestijngids - dat leven is voorbij.
Dit recept is direct afkomstig van de ‘blauwe mensen’. Vlees en eieren van struisvogels zijn tegenwoordig ook in Nederland te verkrijgen. Er komen steeds meer struisvogelfokkerijen bij.
4 schnitzels van een struisvogelbout (150 gram per stuk)
2½ deciliter kamelenmelk
nootmuskaat
verse kerrie
1 grote rode ui
200 gram gedroogde hele tarwekorrels
1 bundeltje peterselie
selderijbladeren
zout
peper
½ glas olijfolie
Leg 1 dag voor de bereiding de struisvogelschnitzels in een marinade van kamelenmelk, nootmuskaat, kerrie, gesnipperde ui en zout. Kook dan ook de tarwekorrels in water met peterselie, zout en selderijbladeren. Als de vliezen openbarsten, zijn de korrels gaar.
Houd de korrels op laag vuur warm. Dep de schnitzels droog en bak ze in ca. 15 minuten gaar in olijfolie.
Serveer dit gerecht met de warme tarwekorrels en een salade naar keuze.
4 personen
land : Marokko
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Marokkaans kookboek / Hachemi Moumen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten