zaterdag 26 oktober 2019

Gekaramelliseerde zalm met ananas (Cambodja & Vietnam)

GEKARAMELLISEERDE ZALM MET ANANAS

4 zalmmoten van 250 gram per stuk en 2½ - 3 centimeter dik, zonder graat
1 eetlepel zonnebloemolie
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 kleine rode chilipeper, zaadjes verwijderd en in ringetjes
2 eetlepels kristalsuiker
1 eetlepel heldere honing
¼ theelepel versgemalen zwarte peper
4 eetlepels vissaus
2 theelepels donkere sojasaus
200 gram ananas, geschild, kern verwijderd en in stukken
1 portie gekookte langkorrelige rijst


Snijd met de punt van een klein scherp mes van elke zalmmoot het vel van de onderste twee kanten weg, maar laat het aan de bovenste helften zitten. Vouw d stukken zonder vel naar binnen, zodat u een ronde schijf krijgt. Wikkel vervolgens de twee losse stukken vel om de schijf heen en bind ze rondom vast met keukentouw. (Hat aldus verkregen pakketje wordt in Frankrijk een noisette genoemd.) Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Roerbak hierin het knoflook en de peper 1 - 2 minuten, tot ze aromatisch zijn. Voeg de suiker, de honing, de peper, de vissaus en de sojasaus toe en roer tot de suiker is opgelost. Laat het mengsel al roerend 2 minuten zachtjes borrelen, tot de saus karamelachtig is geworden. Leg de zalmmoten en de stukken ananas in de pan en breng de karamel aan de kook. Draai het vuur tot middelhoog, dek de pan af en laat de moten 10 - 12 minuten garen, tot ze ondoorschijnend en gaar zijn. Til het deksel van de pan en duw de moten en stukken ananas voorzichtig door de pan, zodat ze goed worden bedekt met een karamellaagje. Verwijder het touw van de moten en serveer meteen.

4 personen

voor- /bereidingstijd : 45 / 25 minuten

gebied : Cambodja & Vietnam
gerechtsoort : visgerecht

bron : Citroengras & gember : Heerlijke Aziatische recepten / Leemei Tan

Geen opmerkingen: