MALEISE GESTOOFDE EEND IN AROMATISCHE SOJASAUS
1 eend van 2 kilogram, gewassen, zonder vet
1 - 2 eetlepels Chinees vijfkruidenpoeder
25 gram verse kurkuma, gehakt
25 gram laos, gehakt
4 teentjes knoflook, gehakt
2 eetlepels sesamolie
12 sjalotjes, gepeld, heel
2 - 3 stengels citroengras, gehalveerd, licht gekneusd
4 kaneelstokjes
8 stuks steranijs
12 kruidnagels
6 deciliter lichte sojasaus
1,2 deciliter donkere sojasaus
2 - 3 eetlepels palmsuiker
verse koriander, als garnering
2 groene chilipepers, zonder zaad, in 4 repen, als garnering
2 rode chilipepers, zonder zaad, in 4 repen, als garnering
gestoomde jasmijnrijst, voor erbij
salade, voor erbij
Wrijf de eend vanbinnen en vanbuiten in met het vijfkruidenpoeder en zet onafgedekt 6 - 8 uur in de koelkast. Maal in een vijzel of keukenmachine de kurkuma, laos en knoflook tot een gladde pasta. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en roerbak de pasta tot hij begint te geuren. Roer sjalotjes, citroengras, kaneelstokjes, steranijs en kruidnagel erdoor. Doe de sojasauzen en suiker erbij en roer tot de suiker is opgelost. Doe de eend in de pan, kwast in met de saus en voeg 5 ½ deciliter water toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en doe het deksel op de pan. Laat onder af en toe inkwasten 4 - 6 uur sudderen, tot de eend zeer zacht is. Garneer met koriander en chilipeper en geef er rijst en salade bij.
4 - 6 personen
voedingswaarde : 498 kcal p.p.
gebied : Maleisië
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : De keuken van Maleisië en Singapore / Ghillie Başan
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten