zaterdag 26 oktober 2019

Curry van vis en kokos (Maleisië)

CURRY VAN VIS EN KOKOS

4 middelgrote zeetongen of schollen, ontveld, gefileerd en in stukjes gesneden
½ liter dunne kokosmelk
zout
4 eetlepels arachideolie
2 sjalotten, in schijfjes
2 eetlepels rode Spaanse peper, ontpit en fijngehakt
2 - 3 eetlepels trassi
2 theelepels geelwortel
4 theelepels geraspte gember
3 theelepels bruine basterdsuiker
1½ deciliter tamarindewater of limoensap
1½ deciliter dikke kokosmelk
zout
vers gemalen zwarte peper


De vis, dunne kokosmelk en wat zout in een ruime pan doen, aan de kook brengen en 5 minuten zachtjes laten koken tot de vis net gaar is. Van het vuur afhalen en opzij zetten. De olie in een braadpan verhitten en de sjalotten hierin 5 minuten op laag tot matig vuur bakken, tot ze bruin en knapperig zijn. De Spaanse peper toevoegen en 1 minuut meebakken. De vispasta, geelwortel en gember erdoor roeren om het gerecht te kruiden. Na een paar minuten koken de suiker en het tamarindewater of limoensap erbij doen en wederom 5 minuten zachtjes laten stoven. De dikke kokosmelk erbij doen, plus wat zout en peper naar smaak. De vis uit de pan nemen met een schuimspaan en laten uitlekken. Het kookvocht weggooien. De vissen netjes op de curry arrangeren, nog 1 - 2 minuten doorwarmen en direct serveren, omdat dit gerecht snel afkoelt. Gestoomde rijst of gekookte mie smaakt hierbij uitstekend.

3 - 4 personen

gebied : Maleisië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Culinaire avonturen in het Verre Oosten / Keith Floyd

Geen opmerkingen: