AYAM MASAK MERAH (KIP IN CHILI- & TOMATENSAUS)
½ eetlepel gemalen kurkuma
een snufje fijn zeezout
800 gram kippenborst(filet), zonder bot, in flinke stukken gesneden
150 milliliter plantaardige olie
2 sjalotten, gesnipperd
4 teentjes knoflook, gesnipperd
2½ centimeter verse gember, fijngehakt
1 pandanblad, geknoopt (of 1 stengel citroengras)
2 stuks steranijs
5 centimeter van een kaneelstokje
8 eetlepels chilipasta
4 eetlepels tomatenpuree
½ eetlepel tamarindepasta (of citroen- of limoensap)
½ eetlepel witte suiker
1 theelepel fijn zeezout
2 eetlepels kokosmelk
2 tomaten, in kwarten gesneden
3 eetlepels erwtjes uit de diepvries
Meng de kurkuma met het zout, wrijf er de stukken kip rondom mee in en zet 5 minuten apart. Verhit de olie in een grote, zware braadpan op middelhoog vuur en bak daarin de stukken kip 4 minuten, tot ze mooi bruin zijn. Bak ze in twee of drie porties. De kip hoeft nu nog niet helemaal gaar te worden, want de stukken garen straks verder in de saus. Schep de kip uit de pan en zet apart. Warm de olie nadat de kip is gebakken weer op, en voeg de sjalotten, knoflook en gember toe. Zodra zij hun geuren vrijgeven voeg je het pandanblad, de steranijs en kaneel toe. Bak ze tot ze goudbruin beginnen te worden. Voeg da snel de chilipasta, tomatenpuree, tamarinde, suiker en het zout toe en laat alles op middelhoog vuur bakken tot de olie boven komt drijven. Voeg de stukken kip weer toe, samen met 200 milliliter water, roer alles goed door en houd 10 minuten tegen de kook aan. De kip moet door en door gaar worden. Giet de kokosmelk erbij en verwarm alles nog 1 minuut. Voeg de tomaten en erwtjes toe en laat de pan nog 2 minuten op het vuur staan, tot de tomaten en erwtjes zacht en warm zijn. Serveer meteen.
4 - 6 personen
gebied : Maleisië
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : Magisch Maleisisch / Norman Musa
donderdag 24 oktober 2019
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Vanavond gegeten, maar met een enigszins aangepast recept. Dat was erg lekker!
Grofweg heb ik voor twee personen de hoeveelheid kip en specerijen gehalveerd, het water weggelaten en de hoeveelheid kokosmelk en groente verdubbeld. Als chilipasta heb ik sambal brandal gebruikt.
Een reactie posten